Yapı Malzemeleri Laboratuvarı

GENEL BİLGİ

Yapı Malzemesi Laboratuvarı, Gazi Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi Laboratuvarlar Binası, zemin katında bulunmaktadır. Yapı Malzemesi Laboratuvarı asma katlı çalışma ofisi ve iki adet deposu ile beraber: asma kat: 5.4 x 10.8 + 9 x 4 = 92m2; çalışma alanı: 9.3 x 16.4 = 152m2; iki adet depo: 3.8 x 3.8 x 2 = 30 m2; toplam: 274 m2’dir. Yapı Malzemesi Laboratuvarı’nda, araştırma projeleri ve lisans düzeyinde öğrencilerin yapı malzemelerini tanımalarına yönelik çalışmalar yürütülmektedir. Malzemelerin mekanik, kimyasal ve fiziksel özellikleri için yapılan deneylerin büyük bir kısmı Yapı Malzemesi Laboratuvarı’nda yapılmaktadır. Bunlar hem araştırma ve hem de geliştirme çalışmaları için yapı malzemeleri üzerinde yapılan deneysel çalışmaları kapsamaktadır. Bu çalışmalar genellikle, beton, ahşap, çimento ve yapı çeliği gibi malzemeler üzerinde yapılan deneyleri kapsamaktadır. Malzeme laboratuvarının genel görünümü aşağıda verilmiştir.

YAPILABİLEN DENEYLER

Yapı Malzemesi Laboratuvarı’nda yapılabilen deneyleri agrega, çimento ve beton deneyleri olmak üzere üç ana başlık altında toplamak mümkündür. Bu ana başlıklar altında sıklıkla yapılan deneyler alt başlıklar halinde aşağıda verilmiştir.

1. Agrega Deneyleri
      1. Schmidt çekici
      2. Ultra ses hızı deneyi

LABORATUVAR EKİPMANLARI

Yapı Malzemesi Laboratuvarı aşağıda listesi verilen araç ve donanımlara sahiptir:

1. Etüv
  20. Dijital boy ölçer
  21. Harç büzülme kalıbı
  22. Pull-off test cihazı
  23. Çimento ve mineral katkıların fiziksel ve mekanik özelliklerinin tayini için kullanılan ekipmanlar
  24. Farklı hassasiyette ve büyüklükte teraziler
  25. Yüzey geçirimliliği ve su emmesinin tespiti için gerekli deney düzenekleri
  26. Gaz geçirimlilik cihazı
  27. Demir çekme test cihazı
  28. Farklı hacimlerde 3 adet beton karıştırma mikserleri
  29. Beton kesme cihazı
  30. Beton vibratörü
  31. Farklı boyutlarda üç adet fırın
  32. 4 adet kısıtlanmış rötre kalıpları

Yukarıda liste olarak verilen cihazlardan sıklıkla kullanılanlar, detaylı olarak aşağıda maddeler halinde verilmiştirEtüv

50x100x80cm boyutlarında önden kapaklı, 120 dereceye kadar ısıtma kapasitesine sahiptir ve numuneleri kurutmak amacıyla, lisans, proje ve yüksek lisans çalışmalarında aşağıdaki şekilde kullanılır:

1. Numune ile ilgili kimlik bilgileri ve hangi projeye ait olduğu deney föyüne kaydedilir.

2. İçine numune konan kabın darasını alınır ve deney föyüne kaydedilir.

3. Yaş numune + kap ağırlığı tartılır ve deney föyüne kaydedilir.

4. 105°C-110°C sıcaklıktaki etüve konur, 24 saat veya numune sabit ağırlığa gelene kadar kurutulur.

5. Kuru numune + kap ağırlığı tartılır ve deney föyüne kaydedilir.

Kür havuzu

Sıcaklık ayarlı ve temostatlıdır. 50x50x185 cm boyutlarındadır. Küf oluşumuna karşı galvanizden yapılmıştır. Özellikle beton numunelerini 2, 7, 28 gün oda sıcaklığında (24 derece) suyun içinde bekletmek için lisans, proje ve yüksek lisans çalışmalarında, aşağıdaki şekilde kullanılır:

1. Numune ile ilgili kimlik bilgileri ve hangi projeye ait olduğu deney föyüne ve numunenin üzerine kaydedilir.
  2. Kür havuzunun fişi elektrik prizinden çıkarılır, numuneler kür havuzuna yerleştirilir, havuzun fişi prize takılır. Kür havuzuna numune yerleştirilirken, havuzun elektrik fişi güvenlik önlemi olarak, elektrik kaçağına karşı prizden çıkarılır.